تولیدی ورزشی نیار اسپرت

آموزش کامل بیلیارد

آموزش بیلیارد :

اندازه و طراحی های مختلفی برای میز بیلیارد وجود دارد. اغلب میزهای بیلیارد سطحی صاف ساخته شده از لوح تخته سنگ دارند.میزبیلیارد مستطیلی شکل است تقریبا 137.155 سانتیمتر عرض و 274.23 سانتیمتر طول دارد. میز بیلیارد معمولا با یک رویه پارچه مخملی(به رنگ های سبز، آبی، قرمز ، طوسی و..) از جنس پلی استر و چرم پوشیده میشود و دارای 6 عدد محفظه توپ گیر که 4عدد آنها در گوشه های میز بیلیارد و 2عدد آنها در وسطین میز بیلیارد قرار دارند.

میز بیلیارد C11

 

توپ بیلیارد: توپ های بیلیارد در هر بازی بیلیارد از نظر سایز،طراحی و کمیت متفاوت است. توپ بیلیارد از ابتدا تاکنون از مواد مختلفی مثل سلولیت، کریستال ، عاج ،پلاستیک، فولاد و چوب ساخته شده است. ماده غالب ساخت توپ بیلیارد از سال 1625 تا اوایل قرن بیستم عاج بود. جستجو برای یافتن جایگزینی برای عاج به دلیل نگرانی های زیست محیطی نبود بلکه براساس انگیزه اقتصادی و خطراتی بود که شکارچیان فیل ها را تهدید میکرد. امروزه در آسیا از توپ هایی با ساختار پلی استر استفاده می شود.

توپ بیلیارد

چوب بیلیارد:

بازی‌های بیلیارد اغلب با چوبی انجام می‌شوند که با نام چوب بیلیارد (cue stick) شناخته شده و به صورت مخروطی یک‌تکه یا دوتکه است. چوب‌های مرغوب بیلیارد، بیشتر دوتکه هستند و از چوب‌های سخت جنگلی (اغلب چوب افرا برای بیلیارد و چوب درخت زبان گنجشک برای اسنوکر) ساخته می‌شوند.

 

چوب بیلیارد

 

طول استاندارد یک چوب بیلیارد 1 متر و 47 سانتیمتر است. وزن چوب بیلیارد معمولا 510 تا 595 گرم است. انتهای چوب بیلیارد بزرگتر است و قسمتیست که بازیکن چوب بیلیارد را به دست میگیرد. قسمت نوک چوب دارای قطر 10 تا 14 میلی متر است. ماهیت و جنس چوب های بیلیارد ارزان قیمت از چوب کاج ،افرا و دیگر چوبهای بی کیفیت و حلقه پلاستیکی ساخته میشوند.

 

رک(Rack):

رک نامی است که به قابی(معمولا از جنس چوب،پلاستیک یا آلومینیوم) اطلاق می‌شود که در ابتدای بازی بیلیارد برای مرتب کردن توپ‌های بیلیارد از آن استفاده می‌شود. تمام توپ ها در Rack قرار می گیرند. رک از قدیم الایام مثلثی شکل بوده ، اما بستگی به نوع بازی بیلیارد ممکن است متفاوت (مثلاً لوزی شکل) باشد.

انواع رک(Rack):

 دو نوع رایج رک وجود دارد: شکل رایج‌ مثلثی برای بازی پول (pool)و ایت بال(eight-ball) استفاده می‌گردد. نوع دوم لوزی شکل بوده و برای ناین بال(nine-ball) استفاده می‌شود.

 رست (Rest) یا پل مکانیکی:

در مواقعی که توپ سفید (cue ball) از حالت دسترسی عادی برای بازیکن خارج است برای دسترسی بازیکن به توپ بیلیارد و رساندن و سپس هدفگیری چوب به توپ سفید استفاده میشود. بازیکن با قرار دادن رست در زیر چوب بیلیارد و استفاده به عنوان دست تکیه گاه به توپ بیلیارد ضربه وارد میکند. رست در دو مدل معمولی و عنکبوتی در بازار موجود است.

 

بسیاری از افراد حرفه‌ای استفاده از رست در بیلیارد را نمی پذیرند زیرا بر این باورند که این کار حرکتی غیر استادانه است. با این‌حال بسیاری از هنردوستان و افراد حرفه‌ای، در زمان ناچاری از آن استفاده می‌کنند.

 

 گچ:

گچ قبل از هر ضربه به نوک چوب بیلیارد ساییده می‌شود زیرا ضریب اصطکاک نوک چوب بیلیارد با توپ سفید را افزایش داده و تماس به درستی انجام می شود و چوب بیلیارد بهتر به توپ بچسبد و توپ بیلیارد با سرعت و دقت مورد نظر حرکت کند.آرام کنار حفره گچ را در راس سر چوب قرار میدهیم و کمی رو به پایین میکشیم و این کار را در جهات مختلف سر چوب انجام میدهیم

گچ مخصوص بیلیارد

اصطلاحات بیلیارد:

کیو بال Cue ball : توپ سفید رنگ بدون شماره که با چوب بیلیارد فقط به این توپ ضربه میزنیم.

Object Ball (توپ هدف): اولین توپی که در طول بازی بیلیارد، پیتوک به آن ضربه می زند.

شار: به توپ های رنگی بیلیارد گفته میشود

ایت Eight: در عرف به توپ مشکی بیلیارد گفته میشود

پاکت Pocket:به شش سوراخ موجود بر روی میز بیلیارد گفته میشود

Pocketing a ball : وقتی یک توپ داخل پاکت برود به این عمل Sinking نیز گفته می شود.

سردی (سه ره دی): به سوراخ های وسط میزبیلیارد گفته میشود

وگل(وو گو ل):به سوراخ های گوشه میزبیلیارد گفته میشود

پیتوک:لغتی رایج برای خطا در بیلیارد میباشد (این لغت در اصل پیتوک دادن میباشد که پیتوک همان توپ سفید است که معنای کلی آن قرار دادن توپ سفید در اختیار حریف میباشد(

باند : به دیواره های داخلی میز گفته میشود

شکستن Break :به عمل پخش کردن توپ ها از حالت مثلث در ابتدای بازی گفته میشود.

شارون Ball-on :اصطلاحی است برای زمانی که شما کیو بال را به یک شار میزنید و شار مورد نظر به یک شار دیگر برخورد میکند و داخل سوراخ میافتد.

ماکس زمانی که یکی از شار های حریف یا شاری که حق زدن آن را به واسطه قانون بازی نداریم مانع از رسیدن کیوبال به طور مستقیم به شار هدف شود و شما مجبور باشید با استفاده از باند ها به شار مورد نظر ضربه بزنید.

دوبله:زمانی که به وسیله باند، شار وارد سوراخ میشود.به صورتیکه شما شار مورد نظر را به یکی از باند ها میزنید سپس برگشت شار به داخل سوراخ می افتد.

سه باند: زمانی که شما شار را به واسطه برخورد با سه باند وارد سوراخ میکنید. این کار اغلب از گوشه میز برای انداختن شار در سوراخ وسط میز (سردی) استفاده میشود.

 

انواع بازی های بیلیارد :

بازی fifteen-ball pool (بیلیارد 15 توپه) شامل 15 توپ شماره گذاری شده میباشد که بازیکن بیلیارد بر اساس شماره  توپ هایی که در حفره می انداخته امتیاز دریافت میکند. مجموع شماره توپ های بیلیارد در یک سری بازی بیلیارد 120 بوده و برنده بیلیارد کسی بود که بیشتر از نصف امتیازها (حداقل 61) را ازعان خود کند. این بازی که به آن بیلیارد 61 نیز می گویند  در اولین مسابقات قهرمانی آمریکا در سال 1878 استفاده شد.

 

در سال 1888 تصمیم بر این شد که  عادلانه تر اینست که امتیازهای بیلیارد را بر اساس تعداد توپ هایی که به داخل حفره می اندازند حساب کنند نه بر اساس شماره ای که بر روی توپ بیلیارد نوشته شده است. بر این اساسContinuous Pool  (بیلیارد پیوسته) به عنوان یک بازی قهرمانی، جایگزین بازی 15 توپه گردید. بازیکنی که آخرین توپ بیلیارد را به حفره بیندازد دور بعدی بازی بیلیارد را شروع میکند و مجموع امتیازات به طور پیوسته از مجموعه ای به مجموعه دیگر ثبت میشود.

کمی بعد در سال 1890 بازی Eight Ball (هشت توپه) و به دنبال آن در سال 1910 بازی Straight Pool ابداع شد. حدود سال 1920 بازی Nine Ball  (نه توپه) ابداع شد. از سال 1878 تا 1956 مسابقات قهرمانی بیلیارد به طور سالیانه برگزار می شد و در بقیه سال حریفان یک به یک به مبارزه با یکدیگر می پرداختند.

 

خطاهای بازی بیلیارد:

الف) وقتی که کیو بال به هیچ شاری برخورد نکند

ب) وقتی که کیو بال ابتدا به شار حریف برخورد کند

ج) زمانی که کیو بال به شار مشکی( ایت) برخورد کند

د) حالتی به نام پیتوک باند:

در این حالت کیو بال به شار خود برخورد کرده ولی بعد از این برخورد هیچ کدام از شارهای در حال حرکت یا کیو بال به دیواره (باند) برخورد نمیکند.

این خطا (پیتوک) برای جلوگیری از سرد  و کند شدن بازی منظور شده است.

هـ) حالتی که برخورد بدن ،دست یا چوب باعث حرکت شار های رنگی روی میزبیلیارد میشود.

خ) زمانی که توپ سفید توسط بازیکن بیلیارد وارد سوراخ شود.

ز) با ضربه زدن بازیکن ،کیو بال از میز بیلیارد به بیرون بیفتد.

در همه ی حالات بالا در ایت بال امریکایی ، حریف میتواند کیو بال را برداشته و در هر نقطه دلخواه از میز قرار دهد(ball in hand)

م) زمانی که توپ مشکی توسط بازیکن بیلیارد وارد سوراخ شود (زمانی که هنوز توپ های رنگی بیلیارد روی میز قرار دارد(

در این حالت بازیکن بازی بیلیارد را باخته است!

ی) وقتی بازیکن با ضربه زدن یک شار رنگی را به بیرون از میز پرتاب میکند:

در این حالت شار رنگی را داخل یک سوراخ انداخته و مانند پیتوک های ۱ تا ۷ رفتار میشود

س) بازیکن با ضربه خود ایت را به بیرون از میزبیلیارد پرتاب میکند:

در این حالت بازیکن بازی بیلیارد را باخته است.

 

نحوه بازی بیلیارد:

طرز ایستادن: پاها را به عرض شانه باز کرده خود را ،با توپ سفید و توپی که میخواهید به آن ضربه بزنید تنظیم کرده و اگر راست دست هستید پای راست و اگر چپ دست هستید پای چپ را جلو و در جهت ایستادن و پای دیگر را عمود بر دیگری قرار دهید. وزن بدن را بین دو پا تقسیم کنید.

طرز صحیح گرفتن چوب و بازی بیلیارد

 

2-گرفتن ته چوب بیلیارد با دست: نقطه تعادل چوب بیلیارد را یافته و دست را حدود 15 سانتی متر به عقب حرکت داده و چوب بیلیارد را میگیریم و نسبت به قد بازیکن ممکن است لازم باشد جای دست عقبتر یا جلوتر برود.

برای زدن ضربه بازو را به آرامی به عقب برده و به منظور ضربه به توپ بیلیارد به حالت آونگ به جلو حرکت میدهیم. غیر از دست بقیه بدن باید ثابت و در جهت کیوبال باشد.

3-ایجاد پل با دست: پل بستن در بیلیارد باعث دقت در ضربه و مانع انحراف ضربه به طرفین میشود. دو نوع پل ساختن باز و پل ساختن بسته رایجترین روش های پل زدن در بیلیارد است.

 

روش ایجاد پل باز:

دست خود را به طور عادی در کف میز قرار دهید

انگشتان خود را کاملا باز کنید) مانند حالت وجب کردن(

انگشت اشاره را کمی از غضروف انتهایی تا کرده تا ارتفاع دست کمی افزایش یابد

انگشت شصت را تا انتها رو به جلو(در روشی دیگر به عقب) بکشید و به انگشت اشاره بچسبانید.

      

4-هدفگیری: ابتدا باید چشم غالب خود را بشناسیم.به منظور این کار انگشت خود را در فاصله 30 سانتی متری قرار داده به طوری که هدفی در فاصله 5 متری را بپوشاند.یکبار چشم چپ و یکبار چشم راست را میبندیم.در حالتی که جسم هدف دیده نشد چشمی که باز است چشم غالب ماست.

برای ضربه به توپ بیلیارد چوب بیلیارد را روی میز بیلیارد دقیقا با چشم غالب تنظیم میکنیم و نگاه پیاپی و مستمر به سر چوب بیلیارد و کیوبال ضربه را تنظیم میکنیم و در آخر به توپی که با کیوبال میخواهیم به آن ضربه بزنیم نگاه کرده و ضربه را وارد میکنیم.

اسنوکر:

اسنوکر یک بازی با چوب است که بر روی میز بزرگی که با ماده ای از جنس فلانل پوشیده شده و دارای شش سوراخ است بازی می شود. چهار سوراخ در گوشه میز و دو سوراخ در وسط کناره های میز قرار دارند. این بازی پر طرفدار ترین و جذاب ترین نوع بیلیارد می باشد.

 

اسنوکر بر روی میزی با اندازه حدود 3.7 در 1.8 متر انجام می شود. البته میز اسنوکر در اندازه های مختلفی تولید می شود. معمولا طول میز دو برابر عرض آن است. اسنوکر شامل 21 توپ است. ۱۵ شار قرمز – ۱ شار زرد -۱ شار سبز – ۱ شار قهوه ای – ۱ شار آبی – ۱ شار صورتی – ۱ شار مشکی و کیو بال. هر توپ قرمز دارای یک امتیاز سایر توپ ها به ترتیب: توپ مشکی 7، توپ صورتی 6، توپ آبی 5، توپ قهوه ای 4، توپ سبز  و توپ زرد 2 امتیازرا دارا هستند.

داور در ابتدای بازی اسنوکر توپ ها را می چیند. در قوانین نسخه انگلیسی بازی اسنوکر هر بازیکن پس از ضربه زدن به هر توپ قرمز، مجاز به زدن یک توپ رنگی خواهد بود و حداکثر امتیازی که یک بازیکن اسنوکر قادر به گرفتن آن است 147 است.

خطاها در اسنوکر:

خطا در اسنوکر برای توپ های زرد، سبز و قهوه ای چهار ، آبی 5، صورتی 6 و مشکی 7 واحد است. این خطاها در صورتی که بازیکن به اشتباه به آنها ضربه بزند (توسط توپ سفید، دست، چوب، رست) میباشد و یا خطاهای دیگر در حین ضربه زدن به توپ های گفته شده میباشد. اگر توپ سفید در هنگام ضربه زدن به هیچ یک از توپ های اسنوکر برخورد نکند فول محسوب شده و 4 امتیاز برای حریف محاسبه میشود.جهت خرید میز بیلیارد به فروشگاه اینترنتی تولیدی نیار اسپرت مراجعه نمایید.

 

مشاوره رایگان تولیدی نیار اسپرت

تولیدی نیار اسپرت فوتبال دستی بیلیارد میز پینگ پنگ ایرهاکی  تولیدی نیار اسپرت فوتبال دستی بیلیارد میز پینگ پنگ ایرهاکی

منبع : نیار اسپرت